Frågor & Svar

Hemleverans
När du beställer från Gouremt Fisk så ingår hemkörning i priset. Det innebär att du får varorna levererade direkt till din dörr utan extra kostnad! Minsta beställning är 590 kr.

Hållbarhet
Våra produkter håller kvaliteten minst 9 månader i frys, om inget annat anges.

Frågor & Svar

frågor1.Vad är skillnaden mellan färskfrusen fisk och färsk fisk?

Större delen av inlandet och norra Sverige får t ex kyld fisk "färsk" som transporterats lång väg. Den har kanske hunnit bli flera dagar(veckor) gammal innan den når fram. Den fisk som är infryst tas omedelbart om hand efter fångst och djupfryses. Djupfrysningen och glaseringen gör att fisken bibehålls precis så färsk som den är i infrysningsögonblicket i många månader. Genom den snabba hanteringen bevaras fiskens egenskaper. De olika fisksorterna fiskas och djupfryses också under de tider på året då de är som bäst.

Hur är det egentligen med näringen i djupfrysta livsmedel?

Djupfrysningen är den hittills mest skonsamma metoden för att förlänga hållbarheten hos livsmedel - smak, lukt, näringsvärde och konsistens bevaras på ett överlägset sätt. Råvaran bereds och fryses in i det ögonblick när den är som bäst. Alltid inom bara ett par timmar efter fångst. Varorna fryses snabbt ner till -30°C och förpackas. Det har visat sig att djupfrysta livsmedel därigenom många gånger har ett högre näringsvärde än motsvarande färska som erbjuds i butik.

Fryst fisk föredrages före färsk - Länk

2. Vad menas med 100% smakgaranti?
Skulle någon av våra produkter på något sätt inte smaka bra så kontaktar ni vår kundtjänst på 036-16 28 20 så byter vi ut produkten. Det är viktigt att ni sparar en del av produkten samt kvitto.

3. Har ni även annan fisk?
Vi har det mesta inom fisk och skaldjur. Skicka gärna en förfrågan på info@gourmetfisk.se eller ring vår kundtjänst på 036-16 28 20

4. När kommer ni på Gourmet Fisk till mitt område?
För att få ett exakt svar på den frågan så maila eller ring.

5. Är det säkert att handla med kort hos Gourmet Fisk Sverige AB?
Vi använder oss av Länsförsäkringars Teller kortterminaler (point) som anses var om inte den säkraste så en av dom säkraste terminalerna på marknaden. Vi gör allt för att motverka kortbedrägerier. Alla våra terminaler är av EMV-typ.

6. Vad är EMV?
EMV är en fortkortning av Europay, MasterCard och Visa och är den nya standarden för betalterminaler och kontokort. Standarden kräver chipkort och PIN-terminal. Tekniken är utvecklad främst för att minska kortbedrägerier med kopierade kort.Med den nya EMV-standarden överförs information från magnetspåret till chipet, som i dag inte är möjligt att kopiera. Dessutom adderas nya säkerhetsfunktioner i chipet. Det nya chipet i kombination med att kunden identifierar sig med PIN-kod ger ett mycket bra skydd både mot både skimming och bedrägerier med stulna kort.

7. Är det hållbart för miljön att äta fisk?
Vår konsumtion av fisk påverkar miljön på olika sätt. Livsmedelsverket har därför gjort en miljöanalys av kostråden om fisk. Den visar att det är hållbart att äta fisk 2-3 gånger i veckan, men att det är viktigt att välja fisk som påverkar miljön så lite som möjligt.
Fisk som är miljömärkt kommer från starka bestånd och är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt. Därför är det bra att välja miljömärkt fisk. Ett annat sätt att minska påverkan på miljön är att välja olika sorters fisk. Då sprids belastningen på många arter i stället för på några få. Livsmedelsverket har tagit fram förslag till råd om fisk och miljö. Förslagen har anmälts till EU för synpunkter innan de träder i kraft.

8. Varför är fisk nyttigt?
Fisk och skaldjur innehåller mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av. Fet fisk, som lax, sill och makrill, innehåller också det särskilda omega-3-fett, DHA, som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.
Därför är det bra för både vuxna och barn att äta 2-3 portioner fisk eller skaldjur i veckan och att välja olika sorter, både mager och fet fisk. En portion motsvarar 100-150 gram fisk. I dag äter bara en av tre svenskar fisk minst två gånger i veckan.

9. Vilka råd finns för barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande?
För både barn och vuxna är det bra att äta fisk 2-3 gånger i veckan, och att välja olika sorter. Däremot rekommenderas barn, både flickor och pojkar, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än 2-3 gånger per år. Det gäller strömming, vildfångad (inte odlad) lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern och röding från Vättern. Dioxin och PCB lagras i fettväven under flera år. Därför är det bra att utsättas för så lite dioxin och PCB som möjligt under uppväxten. När man är gravid eller ammar förs ämnena över till barnet via moderkakan och bröstmjölken, vilket kan påverka barnets utveckling.
Kvinnor som är eller försöker bli gravida eller som ammar bör även vara försiktiga med fisk som kan innehålla kvicksilver. Kvicksilver lagras i kroppen under några månaders tid och förs över till barnet via moderkakan och bröstmjölken. Därför bör man inte äta fisk som kan innehålla kvicksilver oftare 2-3 gånger per år under tiden man försöker bli gravid, liksom under graviditet och amning. Det gäller abborre, gädda, gös och lake och stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka. Tonfisk på burk tillhör en annan art än den tonfisk som säljs färsk och innehåller inte höga halter kvicksilver.

Leveranstid
Leveranstiden varierar något beroende på var du bor. I storstädernas innerstäder kan vi leverera inom 24 timmar medan vi behöver lite längre tid på oss för leveranser till landsbygden och städer i närheten av våra kontor.


betalning


Betalning

Betalning sker i kassan eller vid leveranstillfället. Du kan betala både kontant och med bankkort. Vi accepterar alla bankkort utom American Express och Diners.


Upptining

Tina Fisk
Tina fisken på ett så skonsamt sätt som möjligt. Vi rekommenderar att tina fisken i durkslag med en tallrik under i kylskåpet. Man skall undvika att tina fisk i rumstemperatur då det ökar risken för bakterietillväxt.

Pilgrimsmusslor
Pilgrimsmusslor är oftast glaserade för att skyddas under frysningen. Lägg dem i en sil i kylskåpet så att vattnet kan rinna av.

Räkor
Bred ut räkorna på tidningspapper, Strö gärna över lite salt för mer smak. Låt räkorna tina i ca 2 timmar i rumstemperatur.

Blåmusslor
Tinas bäst på ett fat i kylskåp.

Havskräftor
Kokta kräftor ska skall tina i kylskåp

Var kommer fisken ifrån?

område

Större delen av vår Fisk kommer från Nordostatlanten Fångstzon FAO 27. Dock inget från Östersjön.

Andra arter t.ex Tonfisk lever i varmare vatten och fiskas i fångstzon FAO 81.

Kundcenter

Har du några frågor eller funderingar är du varmt välkommen att kontakta oss!

Telefonväxeln

010 - 452 9000

Öppettider

Vardagar & helgdagar:
09:00 - 18:00

Företagsuppgifter

Org-nr: 556856-0550
Bankgironummer: 798-8603
Vi har naturligtvis F-skattsedel

Bonus till nya kunder

När du handlar från Gourmet fisk får du ett bonuskort. Vid varje köptillfälle erhåller du en stämpel. Vid ditt 6:e köp erhåller du en bonus på hela 20%.

> Bli förmånskund
> Gå till webbshopen

Restaurang, storkök, företagslösningar, bröllop, m.m.

Vid förfrågningar och komplett prislista kontakta en säljare i ditt län.

Jönköping, Västergötlands Län

Kristoffer Svensson
Telefon: 072-719 02 30
E-post: kristoffer@gourmetfisk.se

Linköping, Södermanlands Län

Robin Malmström
Telefon: 072-718 02 30
E-post: robin@gourmetfisk.se